• Rasismin määritelmiä ja lähikäsitteitä
    • Ksenofobia
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ksenofobia

Sana ksenofobia, joka tarkoittaa vieraskammoa, muukalaispelkoa ja -vihaa, tulee kreikankielisistä sanoista xenos (= vieras, outo) ja phobos (= pelko). Ksenofobia esitetään usein universaalina ja luonnollisena käyttäytymismuotona. Sen mukaan vihamielinen käyttäytyminen vierasta kohtaan on luonnollinen reaktio. Sen kääntöpuolena esitetään olevan rakkaus ja solidaarisuus oman yhteiskunnan jäseniä kohtaan.

Ksenofobia on yksi rasismin elementaarisista edellytyksistä. Ksenofobialle ominainen käyttäytyminen ei kuitenkaan ole välttämättä rasistista. Sen syntyä ei voida määritellä ajallisesti kuten rasismin synty, jonka symbolisena alkuvuotena voidaan pitää vuotta 1492. Alkuyhteiskunnassa (ihmisen ollessa keräilyn ja metsästyksen asteella) oli vieraan käsittelemiseen vihollisena elementaarinen perusta, koska muukalainen rasitti silloin aina yhteisön vähiä ruokatarpeita. Vasta korkeampi tuottavuus mahdollisti maatalouden ylituotannon ja varastoinnin, jonka avulla muukalainen saatettiin ravita. Korkeampi tuottavuus mahdollisti vieraanvaraisuuden.

Ksenofobian äärimuotona voidaan pitää kokonaisten kansojen eristäytymistä suljettuina yhteiskuntina ulkoisia vaikutteita vastaan, usein tiukasti hierarkkisissa ja sotilaallisissa organisaatiomuodoissa. Sparta on siitä klassinen esimerkki. Ksenofobian avulla on pyritty äärioikeistolaisissa piireissä oikeuttamaan rasistinen väkivalta turvapaikkahakijoita ja siirtolaisia kohtaan. Oikeistoradikalismin ideologit ovat tukeutuneet kulttuurietnologiaan yrittäessä muokata ksenofobiasta tieteelliseltä näyttävän perustelun rasistiselle ulkomaalaisvastaiselle politiikalle ja väkivallalle.

(Kts. Ksenofobia ja nykyrasismi)
[JJ]