• Modernin rasismin kukoistuskausi
    • Darwin kansanmurhan silminnäkijänä
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Darwin kansanmurhan silminnäkijänä

Englantilainen eläin- ja kasvitieteilijä Charles Darwin tunnetaan parhaiten evolutionistisesta kehitysopista. Sitä hän alkoi pohtia nuorena tutkijana tutkimuslaiva H.M.S Beaglen maailmanympäripurjehduksella v. 1832-1836.

Matkan aikana hän näki myös, kuinka siirtomaaisännät ja uudisasukkaat kohtelivat alkuperäisväestöä eri puolilla maailmaa. Darwin kirjoitti kokemuksistaan päiväkirjaan ja tutkimuspäiväkirjaan. Seuraava kuvaus on Argentiinasta, jossa armeijan joukko-osastot surmasivat järjestelmällisesti pampan intiaaneja uudisasukkaiden tieltä:

"Muutamat intiaanit, jotka oli otettu vangiksi, kertoivat Colorado-joen pohjoispuolella asuvasta heimosta. Paikalle lähetettiin 200 sotilasta; he keksivät intiaanit hevosten kavioiden nostattamasta pölypilvestä, kun nämä sattuivat olemaan matkalla... Intiaaneja, miehiä, naisia ja lapsia oli noin 110, ja lähes kaikki otettiin vangeiksi tai tapettiin. Sotilaat surmasivat miekalla jokaisen miehen. Intiaanit ovat nyt niin kauhuissaan, että he eivät nouse lainkaan vastarintaan, vaan jokainen pakenee, hyläten jopa vaimonsa ja lapsensa; mutta jos heidät saadaan kiinni, he taistelevat kuin villieläimet minkälaista ylivoimaa vastaan tahansa. Eräs kuoleva intiaani puri hampaansa vihollisensa peukaloon ja salli mieluummin kaivaa silmänsä päästä kuin päästää irti...Tämä on synkkä kuva, mutta kuinka paljon järkyttävämpi onkaan kiistämätön tosiasia, että kaikki yli 20-vuotiailta näyttävät naiset murhataan kylmäverisesti. Kun selitin, että sellainen vaikutti aika epäinhimilliseltä, hän [Darwinin keskustelukumppani, "hyvin älykäs" espanjalainen soti-las] vastasi: "Miksi, minkä sille voi? He sikiävät liian nopeasti!"

Darwinin kuvaus sopisi muihinkin 1800-luvun kansanmurhiin, joiden tavoitteena oli anastaa maat uudisasukkaille ja taata heille työrauha. Kokonaiset heimot ja kansat tuhottiin. Erityisen silmiinpistävää Darwinin kertomuksessa on naisten kohtelu. Heidän surmaamisensa oli paras keino varmistaa, että alkuperäisasukkaat kuolivat sukupuuttoon ("Alempien rotujen" tuhoutuminen; Broca).

[PI]