• Martin Luther King (1929 - 1968)
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Martin Luther King (1929 - 1968)

"Rotuajattelu voi hyvinkin olla se syövyttävä paha, joka saa esiripun laskeutumaan länsimaisen sivistyksen kohdalla", varoitti mustien amerikkalaisten kansalaisoikeusliikkeen yksi johtohahmo Martin Luther King 1960-luvulla.

Martin Luther King toimi vuodesta 1954 pappina Montgomeryssa Alabamassa. Seuraavana vuonna kaupungissa käynnistyi merkittäväksi muodostunut mustien bussiboikotti, jolla he vastustivat rotuerottelua julkisissa kulkuvälineissä. Tästä alkoi Amerikan mustan väestön taistelu yhdysvaltalaisten rotulakien kumoamiseksi ja tasa-arvon toteuttamiseksi. Kingistä tuli yksi tämän liikkeen johtajista.

Kuuluisassa puheessaan 1960-luvun alkupuolella King kiteytti suvaitsevaisuuden unelmansa seuraavasti: "Minulla on unelma... Uneksin että jonakin päivänä maamme noudattaa käytännössä itsenäisyysjulistukseemme kirjattua periaatetta... jonka mukaan kaikki ihmiset ovat syntyneet tasa-arvoisina." Kingille taistelu mustien kansalaisoikeuksien puolesta oli osa laajempaa pyrkimystä rotuajattelun hävittämiseksi ja ihmisten välisen tasa-arvon toteutumiseksi. "Tasa-arvoisuus valkoisten kanssa ei ratkaise valkoisten ja neekerien ongelmaa, jos se ei merkitse tasa-arvoisuutta köyhyyden rasittamassa maailmanyhteisössä ja maailmankaikkeudessa", kirjoitti Martin Luther King. Tämän toteutumisen hän koki edellytyksenä maailmanrauhan säilymiselle ja ihmiskunnan olemassaolon jatkumiselle. "Meidän on yhdessä opittava elämään veljinä, tai meidän on pakko yhdessä tuhoutua mielettöminä hulluina", tiivisti King ajatuksensa.

Vuonna 1964 King sai Nobelin rauhanpalkinnon. Hän tuki myös voimakkaasti Vietnamin sotaa vastustavaa rauhanliikettä. Kansalaisliikkeen alusta lähtien King joutui toistuvasti USA:n viranomaisten painostustoimien kohteeksi. Hänen pidätettiin toistakymmentä kertaa Alabamassa ja Georgiassa. Valkoiset rasistiset järjestöt ja yksittäiset henkilöt uhkaisivat häntä ja hänen perhettään lähes joka päivä kuolemalla. King murhattiin 4.4.1968 Tennesseessä, jossa hän oli tukemassa lakkoilevia mustia. Hänen ampujansa oli James Earl Ray, joka oli todennäköisesti palkattu äärioikeistolaisen järjestön toimesta. [JJ]