• Suvaitsevaisuus ja me - kuvia suvaitsevaisuusprojektin tuloksista
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Suvaitsevaisuus on tärkeä asia

Oulun Lyseon Lukion kuvaamataidon ryhmä teki seuraavat kuvat osana koulumme suurta suvaitsevaisuusprojektia. Katsellessasi kuvia huomaat, etta eri vähemmistöryhmiä esittävien kuvien kasvojen kohdalla on voinut olla kuka tahansa, ulkokuoren alla on siis aivan samanlainen ihminen kuin sinä itse. Hyvä uutinen on se, etta galluppien mukaan suomalaiset nykynuoret ovat suvaitsevaisempia ja kansainvälisempiä kuin nuoret ennen. Yhä useampi on päivittäin kosketuksissa jonkun vähemmistöryhmän edustajan kanssa, ja yhä useampi olisi valmis ottamaan työtoverikseen tai vaikka aviopuolisokseen jonkun seuraavassa esiteltyjen vähemmistöryhmien edustajan. Tähän suuntaukseen vaikuttaa varmasti myös se, etta nuoret ovat nykyään yhä kiinnostuneempia ulkomaista ja muusta kansainvälisestä toiminnasta. Kuvat toimitti Markus Pentikäinen.

Kuten arvata saattaa, ennakkoluuloisimmat suomalaiset löytyvät keski-ikäisten miesten joukosta. Tämä mies asuu luultavasti taajaman ulkopuolella ja ostaa kaupasta muutaman pullon keskikaljaa, hiukan makkaraa ja ehkä iltapäivälehden. Tässä erään Lyseon taiteilijoiden Matti Pärssisen ja Casimir Sandbackan näkemys tällaisesta suomalaisesta miehestä.

Muistatko vielä koripalloilijan, joka joutui lopettamaan uransa täällä Suomessa, koska rasistijoukot eivät antaneet hanen elää rauhassa? Varsinkin Joensuun skinheadit ovat saaneet runsaasti kansallista ja myös kansainvälistä negatiivista huomiota omalla rotuopillaan. Käytös, joka jättää paljon toivomisen varaa, todistaa sen että todellakin vain raukka on rasisti. Koripalloilijan kuvan ovat tehneet Anniina Ojutkangas ja Laura Somervalli, skinitaitelijana kunnostautui Paula Sankelo.
 

Entä muistatko lastenlaulun, jonka sanat kuuluvat: .."Keltainen tai musta, taikka valkoinen, samanlainen aina on sydän lapsien.."? Monet suomalaiset ovat sitä mieltä, ettei "tänne tarvita neekereitä elämään meidän rahoilla"... Muistavatko nämä ihmiset ajan, jolloin maassamme oli sota ja suomalaiset pääsivät naapurimaahamme evakkoon? Toinen jalka kotimaassa, toinen kylmässä Suomessa - työn ovat tehneet Anna Saukkonen ja Anna Holmström.

Seksuaaliset vähemmistöt ovat joutuneet monen ahdasmielisen hampaisiin. Homo- ja lesboparit ovat kiihkeästi yrittäneet saada oikeuden rekisteröidä parisuhteensa heteroparien tapaan myös täällä Suomessa, ja mediankin kiinnostuksen herättäneitä "homohäitä" vietettiin jo pari vuotta sitten Helsingin Kaivopuistossa. Vaikka näillä pareilla ei olekaan virallista asemaa Suomessa, ainakaan vielä, on kasvanut yleinen suvaitsevaisuus tehnyt näiden ihmisten elämästä hiukan helpompaa kuin ennen. Seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia ajaa mm. SETA. Työn ovat tehneet Urpu Hentilä ja Johanna Pihlaja. 

Monille pakolaisille ja maahanmuuttajille tämä maa itsessään on jo eräänlainen shokki; ilmasto, kieli ja ympäristö ovat täysin muuttuneet. Jos ihmisen uskontoa, joka on hyvin henkilökohtainen ja tärkeä asia, solvataan tai halveksitaan vain sen takia, ettei erilaisuutta suvaita ja ymmärretä, annetaan koko kansasta huono kuva. Kuvattu islaminuskoinen nainen ja hänen uskontonsa ovat meille vieraat, mutta ihmisten välinen kunnioitus ei tunne rajoja. Yksi tärkeimmistä tavoista kunnioittaa toista ihmistä onkin kunnioittaa hänen vakaumuksiaan. Musliminaisen kuvan työsti Valeriina Forsander.

Oma suomalainen kulttuurivähemmistömme: romanit. Heitä pidetään usein vain lukutaidottomina hevosvarkaina, mutta jo tutustumalla romanien kulttuuriperintöön voi rikastaa omaa maailmaa huomattavasti. Tässäkään ei erilaisuutta pidä säikähtää. 90-luvun alussa Hannu Karpon ohjelmassa haastateltiin naista, joka oli pukeutunut romaninaisen asuun yhdeksi illaksi. Han kertoi, ettei ole eläissaan kuullut niin ikäviä kommentteja, törkeita puheita ja nähnyt niin ennakkoluuloista asennetta, kuin sinä iltana.Työn tekivät Anna Helaakoski ja Outi Soukainen.

Erilaisuus on rikkautta, tämänhän me kaikki tiedämme. Usein esimerkiksi erilaisen kulttuuriperinnön omaaville ihmisille on vaikea puhua ja heitä on vaikea lähestyä, koska "ei tiijä miten sille pitää puhua". Ennakkoluulottomuus kehiin, vaikka pieniä etikettivirheitä sattuisikin, ei erilaisuuteen tutustumalla voi menettää mitään.

Suvaitsevaisuus on jees!